Författarbloggar

januari 23, 2020

Det finns åtskilliga författare som har egna bloggar och du kanske undrar varför. Tänker du lite djupare, kanske du kan komma på många orsaker till det. På en blogg kan författaren och läsaren ha en annan slags konversation än när de är ute på författarträffar eller på Bokmässan i Göteborg. Då är det många som sliter och drar i en och tid för en längre konversation finns inte. Journalister vill intervjua, bokförlaget som ger ut ens böcker vill att författaren ska signera sina böcker. Förlaget vill givetvis ha in pengar när de är på liknande tillställningar.

Det är därför en författarblogg är bra att ha. Då kan du hålla dina läsare uppdaterade om vad du skriver på nu och hur skrivandet går. Om du får skrivkramp kanske läsaren kan uppmuntra dig med några väl valda ord, så du kommer igång igen.

Testläsare

På sin blogg brukar författaren lägga in de recensioner de får på sina böcker. Vissa har tävlingar där någon kan vinna ett exemplar av den nya boken som snart är färdig. När författaren börjar skriva på en ny bok, kanske han/hon frågar om någon vill vara en så kallad testläsare och med det menas att någon eller några kanske läser ett kapitel i taget i bokmanuset och svarar på lite frågor som författarens har gällande karaktärer och miljöer. Det kan till exempel vara en fråga som hur ser du X framför dig. Beskriv både utseende, hur karaktären gestikulerar när den talar, hurdant temperament verkar han/hon ha. På så sätt vet författaren om den lyckats få ut med ord hur en viss karaktär är. Svarar du någorlunda rätt har författaren lyckats.

Det är också vanligt att namn på någon byts ut efter några kapitel och då är det bra om du uppmärksammar det och kan fråga författaren vilket som är det korrekta namnet. En annan sak som kan hända i en story är att vädret kan växla från stycke till stycke. Från att någon begett sig ut i regnet med stövlar och paraply, kanske det i samma handling helt plötsligt är varmt med strålande sol. Det kanske är vinter, kallt och en karaktär köper billiga sommardäck när det egentligen borde stå vinterdäck. Då blir det lite konstigt och har författaren hjälp av en testläsare kan många sådana onödiga saker elimineras.

Bokbloggare

Ibland vill författaren dela ut böcker till de som bokbloggar, något som det senaste decenniet blivit mycket populärt. Du får en bok, antingen som fysisk bok eller som e-bok. När du läst klart den lägger du in en enklare recension där du berättar lite om handlingen och vad du själv tyckte om boken. Vissa sätter betyg och då ofta mellan 1–5, där 5 är högsta betyg. Det skiljer sig en hel mellan dessa bokbloggare. En del skriver bara ner några ord om boken, medan andra vet hur en bokrecension ska se ut, kanske just den bokbloggaren har skrivit recensioner åt någon tidning eller läst något ämne inom litteraturen och lärt sig hur en recension bör se ut. Författaren tittar nog mest på vad läsaren tyckte om omdömet som boken fick.