Resebloggar

december 15, 2018

Det finns många olika slags resebloggar, beroende på person och syfte med bloggandet. Om du vill skapa en bra reseblogg finns det mycket att tänka på för att göra resebloggen till en förlängning av dig själv och din resa.

Olika slags resebloggar

Det första du behöver göra är att besluta dig för vilket slags reseblogg som du vill ha. Om du redan har en blogg eller reseblogg kan det vara klokt att se över den för att göra de förändringar som behövs för att få din blogg att bli så bra som möjligt. För att få en bra blogg behöver du har ett mål med den, någon slags nisch, så att dina läsare vet vad du skriver om och därför vill komma tillbaka. Det gäller också en reseblogg – även om du reser till alla världsdelar. Om det är en personlig reseblogg, som främst finns till för familjen och vännerna, kan du fråga dem vad de skulle vilja läsa mer om. Men, om ni har en bra kommunikation på bloggen, så behöver du inte förändra din blogg.

Det är många som skriver resebloggar för att nå ut och även få inkomst via annonsintäkter på bloggen. Om målet med din blogg är att fler än bara dina närmaste ska läsa den, är det viktigt att se över bloggen och – om du inte har så många besökare – göra en ”make over”. Är det så att du hittat ditt drömboende på och skulle vilja dela med dig av dina erfarenheter av att leva i Spanien eller Thailand halva året, bör fråga dig vad som kan vara intressant för dina läsare. En viktig fråga att ställa som bloggare är: på vilket sätt blir mina läsare hjälpta av att läsa min blogg? Om du främst bloggar från ett särskilt ställe utomlands, kan det vara klokt att ge läsarna råd om hur de kan turista i den regionen eller landet. Är det däremot så att du reser runt i olika länder, behöver du nischa dig.

Gör din reseblogg unik!

Det finns nästan lika många resebloggar som resenärer – alla gör sina egna resor och skriver på sitt eget unika sätt. Samtidigt finns det också många likheter mellan olika resebloggar. För att få besökare behöver du ge dina läsare något extra. Vad kan då något extra vara? Vad många besökare letar efter är information. Analysera ditt eget surfande – varför besöker du vissa hemsidor, men skrollar förbi andra? Vad gör en sajt intressant? Ofta är det två faktorer som står ut: god information samt en annan synvinkel. Nästan alla bloggar skriver om de stora städerna som London, Paris och New York – för väldigt många har varit där. Men hur många skriver om att resa med barn eller flygplatserna? Eller hur man överlevare på 200 kronor om dagen? Du behöver hitta en annorlunda synvinkel och sedan blogga utifrån den. Om du skriver om hur man bäst övernattar på de olika flygplatserna, så kommer många vilja återkomma till din hemsida, då vi alla råkar ut för plan som landet kl 01 på natten eller avgångar kl 05.