Skapa en reseblogg

mars 5, 2019

Om du tycker om att resa och att skriva kan du starta en särskild reseblogg. Genom en reseblogg kan du både dela med dig av din resa till andra, samtidigt som det är en dagbok över dina resor.

Tänk över din blogg

Det är lätt att bli medlem på en bloggportal och bara börja blogg. Men, du bör först tänka igenom hur du vill använda din reseblogg: resedagbok för nära och kära, reseblogg för att dela med dig av tips och även få läsare utanför din vänkrets, eller en större reseblogg för att också kunna använda den som en inkomstkälla. En blogg kan vara en bra inkomstkälla. Ett annat bra sätt att ta hand om din ekonomi är genom att använda Enklare.se för att jämföra eller samla lån – lägre ränta ger mer i plånboken, som du sedan kan resa för!

Blogg som resedagbok

Om ditt mål med resebloggen är att kunna skriva om dina resedagar och att familj och vänner ska kunna kommentera under dina resor, kan du använda en gratisblogg. Det du bör tänka på är att det är svårt att växa med en gratisblogg: dåligt domännamn och du kan inte ha annonser på bloggen. Det finns dock gratisbloggar som du kan uppgradera. Det positiva med gratisbloggar är, förutom att de är kostnadsfria, att de är lättanvända och att du kommer igång inom ett par minuter.

Större reseblogg

Om du vill ha en större blogg, bör du antingen använda en resebloggportal eller eget domännamn. Om du använder en resebloggportal kan andra som är på samma reseforum läsa din blogg, särskilt om du är aktiv i forum och kommenterar. Återigen har du inte rätt till annonsintäkterna, men om målet är att skriva och kommunicera, är det ett gott alternativ. Om du däremot vill ha en blogg att växa i, bör du köpa egen hosting och domännamn – det ger dig också möjligheten att senare kunna få inkomst på bloggen. Det ger dig också större frihet att leka med layout och göra resebloggen till något extra med kategorier och ordmoln.

Det fina med en reseblogg som ger inkomst är att du faktiskt jobbar när du reser! Om du planerar att få inkomst på din reseblogg måste du köpa egen hosting och domännamn. Du bör också tänka igenom domännamnet så att sökord relaterade till resor ingår – det ger dig fler besökare. Om någon är intresserad av att resa till Marocko, kommer de inte att gå in på en blogg som heter ”Majasdittochdatt.xx”. Det måste framgå att din blogg handlar om resor redan i adressen.

För att få inkomst på din blogg måste du också skriva bra och informativa artiklar som dina läsare har nytta av. Om du tycker att det är ljuvligt att vara i Miami och skriver 1000 ord om det, kommer det inte att ge läsarna mersmak. Om du däremot tydligt förklarar vilka sevärdheter som det finns i Miami, hur man åker kollektivtrafik, vad man ska undvika och absolut inte ska missa, ger du läsarna intressant kunskap.