Tips för trädgårdsbloggar

februari 11, 2019

Om du tycker om att påta i trädgården och att skriva, så kan du börja blogga om ditt trädgårdsarbete för att ge tips och inspiration till andra. Hem och trädgård är ett av de största intressena i Sverige och många kommer någon gång i livet ha en trädgård eller kolonilott. Du ska nu få bloggtips för trädgårdsbloggar – när idéerna sinar eller som hjälp för att börja blogga.

Starta ett projekt

Att arbeta i trädgården är att starta små projekt om och om igen: rabatten, nya rosbusken eller anläggningen med fågelbadet. Att följa med i ett projekt är spännande och inspirerande för läsarna, särskilt lite större arbeten. Om du planerar att införskaffa ett kvalitativt och genomtänkt växthus från till exempel Byggmax, så är det intressant för läsarna att både få läsa om när du köpte det, satte upp det och varför du placerade växthuset på ett särskilt ställe i trädgården.

Om du inte har några planer på större arbeten, så kan du välja att starta ett lite mindre, men annorlunda projekt. Många trädgårdsprojekt kostar mer än vad man har råd med, eller tar mer tid än vad du har. Men det finns arbeten som du kan starta och låta läsarna följa under en längre tid. Ett enkelt och engagerande trädgårdsprojekt för en blogg är att försöka få fler humlor och bin i trädgården – vi behöver dem och de är beroende av att vi ger dem de rätta förutsättningarna att leva genom en mångfald av de blommor som de tycker om. Du kan gärna vara lite av en forskare som beskriver den uppskattade mängden humlor, fjärilar och bin under de olika delarna av sommaren, ta kort på fjärilarna och allteftersom åren går ser om det kommer fler flygande smådjur. Din blogg kommer då att vara en inspirationskälla för andra trädgårdsintresserade och en hjälp för vår flora och fauna.

Gör-det-själv-artiklar

Det är trevligt att se bilder på andras vackra trädgårdar och det kan ge viss inspiration, men om man inte vet hur man ska göra så spelar det ingen roll hur fina kort en bloggare visar upp. Om du inte vet vad du ska blogga om, så kan du skapa gör-det-själv-artiklar om olika projekt. Det som är en självklarhet för dig kan kännas som ingenjörskonst för en nybörjare. Det spelar ingen roll hur enkelt det kan verka, en blogg som erbjuder enkla beskrivningar på hur man kan göra saker själv, blir ofta välbesökta. Det som är viktigt vid sådana artiklar är att du tänker igenom dem i förväg. Låt det ta tid, ta kort på varje steg som du tar och skriv ner det på ett lättförståeligt sätt. Om du har små trix som underlättar ett moment, så visa det också. Det går att skriva gör-det-själv-artiklar om nästan allt i en trädgård. För att göra din blogg lättöverskådliga, så kan du när du skapat flera gör-det-själv-artiklar, lägga dem i en särskild kategori. Detsamma gäller särskilda projekt som växthus och fler humlor: lägg dem i en särskild kategori, så blir det lätt för läsarna att hitta de andra artiklarna.