Starta egen kennel

oktober 9, 2018

Låter det som en dröm att ha en egen kennel? Ägna dagarna åt att gosa med valpar, uppfostra dem deras första åtta veckor i livet och bara ha det allmänt mysigt – och dessutom få lön för det hela? Nej, riktigt så fungerar det inte att ha en egen kennel. Det är visserligen mysigt med valpar, men det kräver extremt mycket arbete under tiden och det är en uppgift man bör ta på allvar. Några stora pengar finns inte heller att tjäna utan man bör vara ödmjuk inför att starta en kennel och göra det för att man älskar hundar och vill bidra till den valda rasens framtid.

Egen kennel – hur börjar man?

 

För det första behöver man en renrasig tik som har de rätta anlagen för att föra sina gener vidare. Det gäller att granska sin hund kritiskt och inte vara partisk bara för att det är ens egen ögonsten. Har tiken verkligen de egenskaper som kommer att tillföra rasen något inför kommande generationer? Förutom att tiken bör ha genomgått alla veterinärundersökningar som ögonkontroll och höftkontroller, bör hon också ha fått goda omdömen på utställningar och vara rastypisk. Dock räcker det inte med enbart goda fysiska egenskaper, de psykiska är minst lika viktiga. En tik med snygg exteriör men som är rädd för höga ljud och främmande människor bör ändå inte avlas på då dessa negativa egenskaper kan gå i arv till valparna i kullen. För att få en objektiv bild av hur ens tik står sig mot andra avelstikar är det bra att låta någon utomstående bedöma hunden. Andra uppfödare med lång erfarenhet av rasen eller domare på utställningar brukar kunna ge bra kritik.

Inreda en kennel

När man har kommit fram till att tiken är lämplig för avel och har hittat en minst lika lämplig hane är det dags att börja inreda kenneln. Den som har haft ett gäng med valpar hemma vet att de inte precis gör underverk med inredningen. Finns det växter hemma kan man räkna med att de kommer att grävas upp ur sina krukor och bitas sönder av de små fyrbenta huliganerna. En rabattkod hos euroflorist kan därför vara en välbehövlig present till en kennelinnehavare för att kunna byta ut förstörda växter! I valprummet bör det dock inte finnas några växter eller annat som valparna kan ha sönder utan det bör vara valpsäkrat. Det viktigaste är att det finns en stor valplåda med gott om plats för tiken och valparna. Sedan bör det även finnas handdukar, våg för att väga valparna och ett litet apotek med pipetter och annat som kan behövas. Det är också viktigt att det är varmt i rummet och det bör inte vara under 20°.