Testa aktiviteter och blogga om det

augusti 29, 2018

En rolig genre inom bloggandet är att testa olika saker och sedan blogga om det. Sådana bloggar kan hjälpa folk att fatta beslut vid inköp eller fungera som ren underhållning. Förutom att det är roligt att få testa och blogga om det man gillar innebär det också en chans att etablera sig som kunnig eller expert inom området.

Var tydlig

Det är viktigt för dina läsare att du är tydlig med vem du är och på vilket sätt de här testerna går till. Det gör det lättare för dem att bedöma det du skriver och gör att du känns mer trovärdig, vare sig du själv bekostar testen, får det gratis från företagen eller till och med får betalt för att testa och utvärdera en produkt eller tjänst. Genom att ärligt skriva om både för- och nackdelar framstår du som trovärdig även i de fall du är sponsrad. Även om de flesta läsare skulle föredra att du på egen bekostnad gör dina tester, eftersom du anses som mest pålitlig när det inte ligger några pengar bakom, är det förstås inte ekonomiskt möjligt i alla branscher att själv betala för allt du provar.

Testa och betygssätt upplevelser

En blogg som enbart testar olika produkter, utan att ha någon särskilt nisch, tappar snart sina läsare. Tänk på att hålla dig i möjligaste mån inom en speciell kategori och att ge läsarna det de vill ha. Svara redan inlägget på de frågor du tror de skulle ställa. Upplevelser av olika slag är en tacksam kategori att testa och skriva om eftersom många kan hitta till din blogg från olika sökmotorer när de är ute efter aktivitet- eller utflyktstips. Du kan hålla dig till ett speciellt ämne, som att testa spa-anläggningar eller lekland, eller begränsa dig rent geografiskt, till exempel ”Roliga aktiviteter i och omkring Kista”. Då kan du testa gokart och shuffleboard och blogga om det.

Som vanligt är det viktigt att du håller en personlig ton i dina inlägg, ger dina läsare vad de vill ha och gärna bjuder frikostigt på bilder och information. Lite humor skadar sällan.

Följ ditt intresse och bjud på tips

Ett annat sätt att närma sig tester på bloggen är att fokusera hela din blogg kring ett av dina intressen och att prova både produkter och tjänster som är relaterade till ämnet. Det blir en bra balans i bloggen om du varvar tester med både personliga och informativa inlägg. Dela med dig av dina bästa tips eller dina egna upplevelser. Försök nå nya läsare via intressegrupper på Facebook och i forum. Bloggar du om ridsport hittar du nya läsare genom att nätverka med andra hästbloggare och att vara aktiv i diskussioner i sociala media.

Tänk på att du behöver komma upp i ett visst läsarantal innan företag är intresserade av att sponsra dina tester. Tills dess får du bekosta dem själv och kan då passa på att skriva om det du ändå skulle köpt.